FMD: vanaf 1 oktober gericht toezicht door de Inspectie

 
FMD: vanaf 1 oktober gericht toezicht door de Inspectie
De soft launch periode voor de implementatie van FMD is (zoals eerder aangekondigd) per 1 oktober 2019 door IGJ beëindigd. De inspectie start nu met gericht toezicht op de naleving door apotheekhoudenden. Het is belangrijk dat alle apotheekhoudenden de FMD naleven.

Vanuit apotheken en apotheekhoudende huisartsen komen er signalen dat bij het scannen van geneesmiddelen er soms onterechte foutmeldingen zijn. De komende tijd wil de Inspectie het aantal onterechte foutmeldingen sterk laten dalen en het gebruik van het systeem verbeteren. Om dat te bereiken zullen zij zich in deze fase richten op apotheekhoudenden en groothandels die nog niet zijn aangesloten bij de NMVO, die niet of nauwelijks scannen en/of bij wie structureel veel foutmeldingen voorkomen. Het toezicht zal in eerste instantie stimulerend zijn, tenzij zij grote risico’s zien voor de patiëntveiligheid.

Alleen bij niet-pluisgevoel melden

Het aantal foutmeldingen is nog te hoog om iedere melding op individueel niveau nader te onderzoeken. Daarom wordt door IGJ het beleid voortgezet dat apotheekhoudenden en groothandels alleen bij een niet-pluisgevoel de verpakking moeten tegenhouden en moeten melden bij de IGJ.

Let op: De inspectie geeft aan dat u wel verplicht bent om na te gaan of de foutmelding wordt veroorzaakt door een technisch of procedureel probleem in uw apotheek. U moet dan actie ondernemen om deze oorzaak weg te nemen.

Lees het volledig bericht op de website van de IGJ 

Meer weten over FMD?

Lees alles over FMD in onze veelgestelde vragen