Gebruik de tool voor inzicht in foutmeldingen bij scannen (FMD)

 
Gebruik de tool voor inzicht in foutmeldingen bij scannen (FMD)
Sinds februari kan elke apotheekhoudende gebruik maken van de self assessment tool Falsified Medicines Directive (FMD). Met deze tool krijgt u in één oogopslag zicht op de foutmeldingen in uw apotheek en dit kan helpen om het aantal onnodige alerts te verminderen.

De self assessment tool wordt gevuld op basis van de gegevens die voor de apotheek geregistreerd zijn in de nationale databank NMVS. Door de self assessment tool te gebruiken, krijgt u inzicht in de ontwikkeling in het aantal én het soort foutmeldingen in de apotheek. Zo kunt u gerichter op zoek naar de oorzaak van onnodige alert bij het scannen.

We begrijpen dat dit onderwerp door de corona-uitbraak mogelijk geen hoge prioriteit heeft. Tegelijkertijd willen wij doen wat we kunnen om u te ondersteunen in uw apotheekvoering, juist ook in deze periode. Daarom wijzen we u graag op deze online inzichten en op de hulp die wij hierop kunnen bieden.

Hulp vanuit de Apotheekhoudende Afdeling

Mocht u veel onterechte foutmeldingen generen en zelf niet kunnen achterhalen waar het probleem ligt, neemt u dan contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen naar apotheekhoudendeafdeling@lhv.nl. Dan kijken wij hoe wij u verder kunnen helpen.

De Apotheekhoudende Afdeling zal daarnaast ook pro-actief hulp aanbieden. Via de KNMP en Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie(NMVO) zullen wij een lijst ontvangen van apotheekhoudenden met een hoog aantal foutmeldingen uit het NMVS. Op basis hiervan zullen we contact opnemen met de betreffende praktijken om te kijken hoe het kan dat er een hoog aantal foutmeldingen zijn gegenereerd en of we daarbij kunnen helpen.

Mocht u niet willen dat wij contact met u opnemen op basis van de ontvangen foutmeldingen dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Stuur dan uiterlijk 24 april een mail naar: apotheekhoudendeafdeling@lhv.nl.

Zelf aan de slag: inloggen op de tool

In februari jl. heeft u vanuit de KNMP inloggegevens via brief en e-mail ontvangen om toegang te krijgen tot de self assessment tool. De tool is te benaderen via fmdtools.knmp.nl. Inloggen kan met gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam is via de post verzonden. Het wachtwoord is via e-mail verstuurd.
Voor vragen over de self assessment tool of de toegang ertoe, kunnen apotheekhoudenden contact opnemen met de FMD-helpdesk van de KNMP (fmd@knmp.nl).

IGJ heeft boetebevoegdheid bij FMD

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft sinds begin dit jaar de bevoegdheid om boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet voldoen aan de verplichtingen van de Falsified Medicines Directive (FMD). Boetes kunnen in eerste instantie opgelegd worden aan apotheekhoudenden die niet aangesloten zijn bij de NMVO, niet scannen of structureel onevenredig veel alerts veroorzaken.
Lees hier meer informatie over de verplichtingen vanuit de FMD en onze adviezen over het naleven van de FMD.