Oproep: vervuilde valsartan terug naar de apotheek

Advies KNMP: vervuilde valsartan terug naar de apotheek
 
De Apotheekhoudende Afdeling van de LHV is door de KNMP geïnformeerd dat zij Nederlandse apothekers oproept om patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De KNMP komt tot dit advies op basis van nieuwe informatie over de kwaliteit van dit geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct. De betrokken Nederlandse instanties zijn inmiddels door de KNMP op de hoogte gesteld.

In de berichtgeving van de KNMP lichten zij hun besluit als volgt toe: “De apotheker in Nederland staat voor een veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen. Onze geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen. Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk één te veel.”

 

Zoals de Apotheekhoudende Afdeling al eerder berichtte, besloten de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek. Patiënten konden volgens de autoriteiten hun voorraad valsartan opgebruiken.

 

Door een recente update van de Amerikaanse FDA denkt het bestuur van de KNMP daar inmiddels anders over. In deze FDA-publicatie wordt ingeschat hoe groot de kans is dat patiënten kanker krijgen. Nederland telt 180.000 gebruikers van vervuilde valsartan. Een deel van hen heeft vervuilde valsartan al teruggebracht of is al omgezet naar een alternatief. Inmiddels is bij de KNMP bekend geworden dat in Duitsland sporen van NDMA niet alleen in de grondstof maar ook in valsartan-tabletten zijn aangetoond.

 

KNMP zegt zich te realiseren dat ze met hun standpunt verder gaan dan de zienswijze van IGJ en het CBG, maar dat ze dat doen omdat ze hun eigen verantwoordelijkheid dragen. Vandaar dit advies aan de apotheker en de patiënt